Diabetes type 2 is een complexe chronische ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of effectief kan gebruiken. Mensen met diabetes type 2 hebben een behandeling nodig om hun insuline- en bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en dat de hoeveelheid glucose in het bloed regelt. Te weinig insuline betekent dat het lichaam geen glucose kan opnemen uit het voedsel dat we eten. Wanneer dit gebeurt, stijgt de bloedsuikerspiegel, en na verloop van tijd kunnen deze verhoogde niveaus de bloedvaten beschadigen en de toevoer van zuurstof en voedingsrijk bloed naar de organen en zenuwen van het lichaam verminderen.

Mensen met diabetes type 2 kunnen een behandeling nodig hebben om hun lichaam te helpen de glucose beter te verwerken. Dit kan bijdragen dat op langere termijn complicaties worden voorkomen.

Elke dag werken we aan het verbeteren van de behandelingsmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2. Van effectievere medicijnen tot de manier waarop ze worden ingenomen, we laten geen enkele piste onbenut.

 • 90% van alle diabetesgevallen zijn diabetes type 2.
  Referenties: IDF Diabetes Atlas 2019 edition
 • 380 mln mensen leven met diabetes type 2.
  Referenties IDF Diabetes Atlas 2019 edition
 • 7x Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij mensen met obesitas.
  Referenties WHO. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Available at: http://www.who.int/iris/handle/10665/42330 Last accessed: April 2020.

Onze wetenschappers werken met een eenvoudig doel - het vinden van de onvervulde zorgbehoeften bij chronische ziekten en ze te vertalen in nieuwe therapeutische oplossingen. Een van die ideeën is om voor de behandeling van diabetes type 2 de overgang te maken van injecties naar tabletten. Dit is al vele jaren een doelstelling en de grootste uitdaging hierbij is het menselijk spijsverteringsstelsel. Zodra ze zijn ingeslikt, worden biologische geneesmiddelen, zoals insuline, verteerd door enzymen in het lichaam, op dezelfde manier als voedsel wordt afgebroken. We moesten dus een manier vinden om biologische medicijnen intact door het spijsverteringsstelsel te loodsen en in het bloed te laten opnemen.

Al bijna 100 jaar lang innoveren we de manier waarop insuline wordt geïnjecteerd, gedreven door de ambitie om de toediening van medicijnen zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken.

Het gaat daarbij om mensen die leven met diabetes type 2. Wat zijn hun uitdagingen, struikelblokken en verwachtingen? Door blijvend in gesprek te zijn met mensen die dagelijks met diabetes type 2 leven, krijgen we inzicht in hoe we de behandeling veiliger en gemakkelijker kunnen maken. 

Wij gebruiken hiervoor zowel de antropologie als de biochemie om kennis te vergaren en zo richting te kunnen geven aan onze onderzoeks-en technologische vaardigheden en expertise. 

Binnen het gebied van diabetes type 2 onderzoeken we momenteel de volgende opties:

 • glucose-gevoelige insuline
 • geconnecteerde pennen
 • orale antidiabetica
 • cardiovasculair voordeel
 • gewichtsreductie