Diabetes type 2 is een complexe chronische ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of effectief kan gebruiken. Mensen met diabetes type 2 hebben een behandeling nodig om hun insuline- en bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en dat de hoeveelheid glucose in het bloed regelt. Te weinig insuline betekent dat het lichaam geen glucose kan opnemen uit het voedsel dat we eten. Wanneer dit gebeurt, stijgt de bloedsuikerspiegel, en na verloop van tijd kunnen deze verhoogde niveaus de bloedvaten beschadigen en de toevoer van zuurstof en voedingsrijk bloed naar de organen en zenuwen van het lichaam verminderen.

Mensen met diabetes type 2, van wie het lichaam niet goed reageert of resistent is tegen insuline, kunnen een behandeling nodig hebben om hun lichaam te helpen de glucose beter te verwerken. Dit kan bijdragen om op lange termijn complicaties te voorkomen.

Elke dag werken we aan het verbeteren van de behandelingsmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2. Van effectievere medicijnen tot de manier waarop ze worden ingenomen, we laten geen enkele piste onbenut.

Onze wetenschappers werken met een eenvoudig doel - het vinden van de onvervulde zorgbehoeften bij chronische ziekten en ze te vertalen in nieuwe therapeutische oplossingen. Een van die ideeën is om voor de behandeling van diabetes type 2 de overgang te maken van injecties naar tabletten. Dit is al vele jaren een doelstelling en de grootste uitdaging hierbij is het menselijk spijsverteringsstelsel. Zodra ze zijn ingeslikt, worden biologische geneesmiddelen, zoals insuline, verteerd door enzymen in het lichaam, op dezelfde manier als voedsel wordt afgebroken. We moesten dus een manier vinden om biologische medicijnen intact door het spijsverteringsstelsel te loodsen en in het bloed te laten opnemen.

We zijn onlangs in onze opzet geslaagd en hebben aangetoond dat een synthetische versie van het glucagon-achtige peptide 1 (GLP-1) hormoon in een tablet kan worden ingenomen. Het GLP-1 hormoon wordt op natuurlijke wijze in de darm aangemaakt en komt vrij als reactie op een voedselinname. Wanneer het hormoon wordt afgegeven, stimuleert GLP-1 de insulineproductie in de alvleesklier, waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed weer afneemt.

Dit is de eerste orale behandeling ter wereld voor diabetes type 2 met een GLP-1 receptor-agonist. We hopen dat het niet te lang zal duren om een nog breder scala aan orale behandelingen te kunnen aanbieden. Niet enkel voor diabetes, maar ook voor de andere ernstige chronische ziekten in onze onderzoekportefeuille.

Al bijna 100 jaar lang innoveren we de manier waarop insuline wordt geïnjecteerd, gedreven door de ambitie om de toediening van medicijnen zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken.

Ons vertrekpunt zijn mensen met diabetes type 2. Door te luisteren naar de uitdagingen in hun behandeling, krijgen we inzicht in hoe we de behandeling veiliger en gemakkelijker kunnen maken.

We gebruiken wetenschappelijke methodes uit de antropologie tot de biochemie om gegevens te genereren en richting te geven aan onze onderzoeks- en technologische vaardigheden en expertise.

Binnen het gebied van diabetes type 2 onderzoeken we momenteel de volgende opties:

  • Glucose-gevoelige insuline
  • Geconnecteerde pennen
  • Orale antidiabetica
  • Cardiovasculair voordeel
  • Gewichtsreductie