Diabetes type 1 is een levenslange ziekte die het vermogen van het lichaam aantast om glucose uit voedsel om te zetten in energie. Diabetes type 1 ontwikkelt zich vroeg in het leven en wordt vaak gediagnosticeerd tijdens de kindertijd.

De ziekte begint wanneer het immuunsysteem cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in energie voor de lichaamscellen wordt omgezet. Zonder dagelijkse injecties met insuline zouden mensen met type 1 niet kunnen overleven.

Met als basis bijna 100 jaar ervaring in het ontdekken en produceren van behandelingen voor mensen met diabetes, richten onze wetenschappers hun onderzoek nu op het aantal insuline-injecties die nodig zijn om een goede glycemische controle te behouden, en om lage bloedglucose (hypoglycemische) episodes te voorkomen.

Ons ultiem doel is een remedie voor diabetes type 1 te vinden. We boeken vooruitgang met ons onderzoek in regeneratieve geneeskunde, zoals stamceltherapie, die hopelijk op een dag zal kunnen gebruikt worden als een curatieve behandeling van diabetes type 1.

Het aanhouden van de beoogde bloedglucosewaarden zorgt ervoor dat de organen van het lichaam worden beschermd tegen schade. Het beschermt ook mensen met diabetes type 1 tegen hypoglycemie (ook wel hypo’s genoemd).

Insulinetherapie heeft als doel de natuurlijke insulinerespons van iemand zonder diabetes zo goed mogelijk te benaderen. Dit kan mensen met diabetes type 1 helpen om hun bloedglucosespiegels op peil te houden.

Hoe dichter de insulinetherapie bij de fysiologische reactie van het lichaam komt, hoe beter het lukt om de bloedglucosespiegels in balans te houden.

De behandeling met insuline is sterk geëvolueerd en met elke vooruitgang komen we dichter bij een fysiologische insulinerespons. Het belangrijkste is dat deze ontwikkeling mensen met diabetes type 1 heeft geholpen om een aantal van de ongemakken die gepaard gaan met de behandeling en het leven met de ziekte te overwinnen.

Een van onze grote ambities is het ontwikkelen van zogenaamde "slimme insuline" die hypo’s zullen elimineren. Dit zou de volgende grote doorbraak in diabetes type 1 zorg betekenen. We delen deze ambitie met vele partners binnen de diabetes onderzoeksgemeenschap en werken nauw met hen samen aan een gemeenschappelijk doel – hypoglycemie elimineren.

We komen steeds dichter in onze zoektocht naar een curatieve behandeling voor diabetes type 1.

In samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstituten over de hele wereld zijn we erin geslaagd om stamcellen om te zetten in glucosegevoelige, insuline-afscheidende bètacellen, net zoals die in de alvleesklier van een gezond persoon worden geproduceerd. In dierproeven hebben deze getransformeerde stamcellen met succes muizen met diabetes type 1 genezen.

We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt en blijven werken aan de resterende uitdagingen. Gelukkig staan we er niet alleen voor. We beschikken over een sterk netwerk in de wetenschappelijke wereld voor stamcelonderzoek, en dat wordt met de dag groter.

Het is alleen een kwestie van wanneer deze samenwerking zal leiden tot een remedie voor de miljoenen mensen die leven met diabetes type 1.

De insulinebehandeling moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Dat is altijd onze filosofie geweest. Of het nu gaat om betere behandelingen of om digitale oplossingen, we streven ernaar om de last van het leven met een chronische ziekte te verlichten en tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van miljoenen mensen met diabetes type 1.

Binnen diabetes type 1 onderzoeken we momenteel de volgende pistes:

  • Glucose-gevoelige insuline
  • Geconnecteerde insulinetoedieningssystemen
  • Curatieve stamcelbehandeling

Zolang we de stem van iemand met een chronische ziekte combineren met onze wetenschappelijke expertise en technische kennis, zullen we innovatieve insuline en toedieningssystemen blijven ontdekken en ontwikkelen.