Baanbrekende vooruitgang in de behandeling met groeihormoon.

Voor het merendeel van de mensen wordt het groeihormoon op natuurlijke wijze door de hypofyse in de hersenen geproduceerd. Zoals de naam het reeds zegt, groeihormoon is verantwoordelijk voor onze groei. Het draagt echter ook bij tot vele andere belangrijke functies in het lichaam, zoals:

  • het aanmaken van sterke en gezonde botten.
  • het reguleren van de stofwisseling in het lichaam, met name het evenwicht tussen  spieren en vet.
  • ontwikkeling en goed functioneren van de organen.
  • algemeen welzijn en energieniveaus

Wat zijn de oorzaken van slechte groei?

Er zijn heel wat redenen waarom een kind langzamer lijkt te groeien dan leeftijdsgenootjes of broers en zussen. Sommige redenen zijn volledig ongevaarlijk en hebben geen invloed op de gezondheid van het kind. Zo groeien kinderen bijvoorbeeld op een ander tempo dan andere en halen ze de achterstand uiteindelijk in als ze ouder worden.

Er zijn echter andere, meer ernstige redenen waarom een kind misschien niet groeit zoals hij/zij zou moeten. Deze redenen kunnen variëren van slechte voeding tot bepaalde medische aandoeningen, zoals nier- of leverziekten. Het kan zelfs zijn dat hun lichaam niet genoeg groeihormoon, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de groei, aanmaakt.

Groei is een indicator van algemene gezondheid. Juiste vroegtijdige aanpak van een groeiachterstand kan een wereld van verschil maken.

Door ons onderzoek en onze therapeutische innovaties op het gebied van groeihormoondeficiëntie, stimuleren we verandering om ervoor te zorgen dat alle kinderen hun volledig potentieel in het leven kunnen bereiken. 

Als een kind niet groeit zoals het zou moeten, is het belangrijk dat zijn of haar arts de reden zo snel mogelijk identificeert. Een tijdige behandeling kan hen helpen een medische aandoening te vermijden die de groei vertraagt of stopt.

  • + 200 Er zijn honderden bekende medische oorzaken die de groei van een kind kunnen beïnvloeden. Het gaat meestal om zeldzame aandoeningen zoals het Noonan-syndroom, dat bij 1 op 1000- 2500 baby’s voorkomt.
    Referentie:  https://www.magicfoundation.org/
  • Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype).
  • Am J Dis Child. 1974;127:48–55.
  • Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype). Am J Dis Child. 1974 Jan;127(1):48-55.

Humaan groeihormoon (hGH) of groeihormoon therapie (GHT) is een biosynthetische hormoonvervangende therapie. Het hormoon is identiek aan het natuurlijke groeihormoon dat door het lichaam wordt geproduceerd. Omdat het een eiwit is, moet het worden geïnjecteerd om goed te kunnen werken.

GHT wordt normaal gebruikt voor de behandeling van kinderen die niet groeien als gevolg van een onderliggende medische aandoening. Ook volwassenen met een groeihormoon deficiëntie kunnen hiermee behandeld worden.

Voor kinderen die zich dagelijks injecteren met groeihormoon hebben verbeterde en nieuwe toedieningssystemen een groot verschil gemaakt. Nu zijn er pennen met heel wat verschillende handige functies waaruit men kan kiezen.

Meer dan 30 jaar geleden zijn wij begonnen als pionier op het gebied van groeihormoontherapie en drie decennia later helpen wij met onze behandelingen nog steeds mensen met groeistoornissen over de hele wereld.