Diabetes type 2 is een complexe chronische ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of effectief kan gebruiken.1 Mensen met diabetes type 2 hebben een behandeling nodig om hun insuline- en bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en dat de hoeveelheid glucose in het bloed regelt. Te weinig insuline betekent dat het lichaam geen glucose kan opnemen uit onze voeding.2 Wanneer dit gebeurt, stijgt de bloedsuikerspiegel, en na verloop van tijd kunnen deze verhoogde niveaus de bloedvaten beschadigen en de toevoer van zuurstof en voedingsrijk bloed naar de organen en zenuwen van het lichaam verminderen.3

Mensen met diabetes type 2 hebben mogelijks een behandeling nodig om hun lichaam te helpen glucose beter te verwerken en om complicaties op de lange termijn te helpen voorkomen.

Elke dag werken we aan het verbeteren van de behandelingsmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2. Van effectievere medicijnen tot de manier waarop ze worden ingenomen, we laten geen enkele piste onbenut.

Onze wetenschappers werken met een eenvoudig doel - het vinden van de onvervulde zorgbehoeften bij chronische ziekten en ze vertalen in nieuwe therapeutische oplossingen. Één van die ideeën is om voor de behandeling van diabetes type 2 de overgang te maken van injecties naar tabletten. Dit is al vele jaren een doelstelling en de grootste uitdaging hierbij is het menselijk spijsverteringsstelsel. Zodra biologische geneesmiddelen zoals insuline worden ingeslikt, worden zij verteerd door enzymen in het lichaam, op dezelfde manier als voedsel wordt afgebroken. We moesten dus een manier vinden om biologische medicijnen intact door het spijsverteringsstelsel te loodsen en in het bloed te laten opnemen. 

Al bijna 100 jaar lang innoveren we de manier waarop insuline wordt geïnjecteerd, gedreven door de ambitie om de toediening van medicijnen zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken.

Het gaat daarbij om mensen die leven met diabetes type 2. Wat zijn hun uitdagingen, struikelblokken en verwachtingen? Door blijvend in gesprek te zijn met mensen die dagelijks met diabetes type 2 leven, krijgen we inzicht in hoe we de behandeling veiliger en gemakkelijker kunnen maken. 

Wij gebruiken hiervoor zowel de antropologie als de biochemie om kennis te vergaren en zo richting te kunnen geven aan onze onderzoeks-en technologische vaardigheden en expertise. 

Binnen het gebied van diabetes type 2 onderzoeken we momenteel de volgende opties:

  • glucose-gevoelige insuline
  • geconnecteerde pennen
  • orale antidiabetica
  • cardiovasculair voordeel
  • gewichtsreductie

1. Alberti KGMM (2010) The classifcation and diagnosis of diabetes mellitus. In: Holt RIG, Cockram CS, Flyvbjerg A, Goldstein BJ (eds) Textbook of diabetes. Wiley. https://doi.org/10.1002/9781444324808.ch2
 
2. Wu, X. and Garvey, W.T. (2010). Insulin Action. In Textbook of Diabetes (eds R.I.G. Holt, C.S. Cockram, A. Flyvbjerg and B.J. Goldstein). https://doi.org/10.1002/9781444324808.ch7
 
3. Michael J. Fowler; Microvascular and Macrovascular Complications of Diabetes. Clin Diabetes 1 April 2008; 26 (2): 77–82. https://doi.org/10.2337/diaclin.26.2.77
 
4. De feiten over diabetes type 2
  • 2x verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
    Referentie: https://www.heartfoundation.org.au/your-heart/diabetes-and-heart-disease - last accessed December 2024.
  • 7x Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij mensen met obesitas.
    Referentie: Abdullah A, Peeters A, de Courten M, Stoelwinder J. The magnitude of association between overweight and obesity and the risk of diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies. Diabetes Res Clin Pract. 2010 Sep;89(3):309-19.