Otavio Domingos da Costa komt uit Brazilië en heeft diabetes type 2 en obesitas.

Duurzaam ondernemen

Preventie chronische ziekten

Er kan een toekomst zijn waarin minder mensen leven met diabetes type 2 en obesitas

Otavio Domingos da Costa komt uit Brazilië en heeft diabetes type 2 en obesitas.

Preventie chronische ziekten

Er zijn vele redenen waarom chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en obesitas sinds decennia aan het toenemen zijn. Sommige ziekten zijn te wijten aan risicofactoren die niet te voorkomen zijn, zoals genetische factoren en het simpele feit dat mensen langer leven.

Niets doen om deze stijging te stoppen zal alleen maar leiden tot meer menselijk lijden en meer uitgaven voor de gezondheidszorg. Onze klanten zijn de gezondheidszorg en de mensen die onze geneesmiddelen gebruiken. Als we niets doen om chronische ziekten te voorkomen, leven we onze waarden als bedrijf niet na en zijn we ook geen duurzaam bedrijf.

Er zijn domeinen waar preventieve maatregelen een positief effect kunnen hebben. Toenemende verstedelijking, sociaal-economische ongelijkheden, een sedentaire levensstijl en slechte voedingsgewoonten zijn de belangrijkste redenen waarom meer en meer mensen worden gediagnosticeerd met diabetes type 2 en obesitas.

We willen de curve omkeren wat de opkomst van diabetes type 2 en obesitas betreft. Preventie is zonder enige twijfel cruciaal.

Blijf lezen en ontdek hoe we werken aan chronische ziektepreventie.

We moeten een einde maken aan de stijging van chronische ziekten

Als leider in de diabeteszorg zijn we verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen en hebben we belang bij veerkrachtige gezondheidssystemen, die onze innovaties voor mensen met diabetes kunnen financieren. Om zowel de toenemende prevalentie van diabetes type 2 als obesitas aan te pakken, nemen we maatregelen om deze ziekten te stoppen voordat ze zich ontwikkelen. Onze huidige focus ligt op twee van deze punten – gezondheid in steden en kinderen met overgewicht en obesitas.

Steden die Diabetes veranderen

Het voorkomen van diabetes type 2 in steden

Twee op de drie mensen met diabetes type 2 wonen in steden. De manier waarop stedelijke gebieden worden ontworpen, gebouwd en beheerd, verandert de manier waarop we leven en verhoogt in sommige gevallen onze kwetsbaarheid voor diabetes type 2.

We bedachten samen met University College London en Steno Diabetes Center Copenhagen (sites in het Engels) de term 'stedelijke diabetes' als een manier om ons te concentreren op de risicofactor die inherent is aan steden. Samen lanceerden we een wereldwijd partnerschap genaamd Cities Changing Diabetes.

In meer dan 25 steden over de hele wereld vestigen we de aandacht op diabetes type 2 als zijnde een cruciaal gezondheidsprobleem. We werken samen met meer dan 100 partners om het onderzoek te verbeteren en de beleidsmakers te informeren zodat ze acties kunnen nemen die een positieve impact zullen hebben op de preventie van de ziekte.

Voor meer informatie over onze strijd tegen stedelijke diabetes, ga naar Cities Changing Diabetes (in het Engels).

Overgewicht en obesitas bij kinderen vraagt de aandacht van iedereen

Het voorkomen van obesitas bij kinderen

Wereldwijd hebben 40 miljoen kinderen onder de leeftijd van vijf jaar overgewicht, waardoor ze heel vroeg risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2 en op latere leeftijd op obesitas.

Ze kunnen voor vele uitdagingen komen te staan zoals bijvoorbeeld het bereiken van hun volledige potentieel. Overgewicht kan bijdragen tot stigmatisering, moeilijke socialisatie, emotionele problemen en in sommige gevallen tot een lager opleidingsniveau.

Samen met UNICEF werken we aan de preventie van overgewicht en obesitas bij kinderen. Te beginnen met Mexico en Colombia, maar met een breder regionaal en mondiaal bereik. Het partnerschap is gericht op een 'verschuiving van het verhaal': waarbij de focus van een individuele verantwoordelijkheid verlegd wordt naar het aanpakken van de omgeving die overgewicht en obesitas bevordert.

Wij geloven dat elk kind de kans moet krijgen om op te groeien in een veranderende wereld en om zijn potentieel te benutten.

Bezoek de website van UNICEF en zie wat er wordt gedaan om de toestand van de kinderen in de wereld te verbeteren.