Om het bewustzijn rond atherosclerose te vergroten, heeft de Belgische Cardiologische Liga een belangrijke campagne gelanceerd. Novo Nordisk ondersteunt deze campagne trots voor het tweede opeenvolgende jaar. Atherosclerose is misschien geen bekende term, maar het is een ernstige aandoening waarbij de vaatwanden van de slagaders verdikken, wat kan leiden tot ernstige hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes.Het begrijpen en beheren van deze stille moordenaar staat centraal in deze campagne en sluit aan bij ons doel om de risico's en lasten die gepaard gaan met hartgerelateerde aandoeningen te verminderen.

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak2, maar we missen nog steeds passende oplossingen om deze ziekten effectief te beheren. Atherosclerose, vaak de "stille moordenaar" genoemd, treft naar schatting minstens 750.000 mensen3 alleen al in België. De ziekte ontwikkelt zich voornamelijk met de leeftijd en wordt beïnvloed door zowel wijzigbare als niet-wijzigbare risicofactoren. 4 Hoewel we niet-wijzigbare factoren zoals leeftijd, genetische aanleg en geslacht niet kunnen veranderen, zijn er wel wijzigbare risico's zoals roken, cholesterolniveaus, hoge bloeddruk en levensstijlkeuzes die we kunnen en moeten aanpakken.4

De campagne van de Belgische Cardiologische Liga is meer dan enkel een informatieve campagne; het biedt ook praktische adviezen voor preventie. Dit initiatief sluit perfect aan bij ons streven om de aanpak van preventie en zorg te vernieuwen. Dit is essentieel voor het behoud van gezonde levensjaren en het aanzienlijk verminderen van de impact van chronische ziekten op de samenleving.

Door onze krachten te bundelen met deze campagne wil Novo Nordisk bijdragen aan het verminderen van de prevalentie van hart- en vaatziekten. Daarom lanceren we ook een oproep tot actie! We moedigen iedereen aan om proactief hun gezondheid te controleren en hun risicofactoren te checken.

Laten we samen de strijd aangaan tegen atherosclerose en streven naar een gezonder hart voor iedereen.

Jebari-Benslaiman S et al. Pathophysiology of Atherosclerosis. Int J Mol Sci. 2022;23(6):3346. doi: 10.3390/ijms23063346.

Maes I., Rey S., The status of atherosclerotic cardiovascular disease in Belgium, a silent and long-term killer: The prevalence, impact and cost of atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) and recommendations for stakeholders to improve ASCVD in Belgium, 2022.