Alex Silverberg  komt uit Zweden en heeft diabetes type 1.

14 november is Wereld Diabetes Dag - een dag om diabetes en diabeteszorg onder de aandacht te brengen en het grote publiek te informeren en te sensibiliseren. Volgens de IDF, de Internationale Diabetes Federatie, zijn er wereldwijd ongeveer 537 miljoen volwassenen met diabetes - een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 783 miljoen in 2045.

Wereld Diabetes Dag is een dag waarop mensen over de hele wereld hun krachten bundelen in de strijd tegen diabetes. Wil je weten wat je kan doen, hoe je een verschil kan maken of wil je meer te weten komen over hoe Novo Nordisk zich inzet om het leven van mensen met diabetes te verbeteren.

Wereld Diabetes Dag is in 1991 in het leven geroepen door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als reactie op de toenemende als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. De dag is een gelegenheid voor mensen met diabetes, hun familie, vrienden en verenigingen om samen te komen en hun steun te betuigen.

Het thema van Wereld Diabetes Dag 2022 is "Toegang tot diabeteseducatie", aangezien miljoenen mensen met diabetes over de hele wereld geen toegang tot zorg hebben. Mensen met diabetes hebben voortdurend zorg en ondersteuning nodig om zelf  hun ziekte maximaal onder controle te krijgen en complicaties te voorkomen.

Wereld Diabetes Dag dient ook als platform voor de IDF om haar blauwe cirkel symbool te promoten. De blauwe cirkel (Blue Circle) is sinds 2007 het internationaal symbool voor diabetes en symboliseert de gezamenlijke aanpak om diabetes beter te behandelen, te voorkomen en in de toekomst te genezen. Blauwe cirkel bijvoorbeeld door de Blue is in 2007 opgericht om de wereldwijde diabetesgemeenschap te verenigen in de strijd tegen de ziekte. 

Je kan ook op verschillende manieren bijdragen aan de bekendmaking van de Blue Circle, bijvoorbeeld door de Blue Circle selfie applicatie te gebruiken voor je profielfoto's op sociale media.  

Ontdek hoe je de blauwe cirkel kan promoten op de website worlddiabetesday.org (link in het engels).

Novo Nordisk zet zich in om diabetes wereldwijd en lokaal aan te pakken. Via innovatieve programma's zoals iCARE en Changing Diabetes in Children zetten wij ons in om de toegang tot kwalitatieve zorg en levensnoodzakelijke genees- en hulpmiddelen mogelijk te maken voor mensen met diabetes.

Wij werken ook samen met de patiëntenverenigingen Diabetes Liga en Association du Diabète in België, en de Association Luxembourgeoise du Diabète, om veranderingen teweeg te brengen en belemmeringen voor mensen met diabetes op te heffen. 

Het is voor Novo Nordisk van fundamenteel belang om duurzaam te ondernemen, en daarbij rekening te houden met financiële, milieu- en maatschappelijke. Wij zetten ons in om via deze partnerschappen op een duurzame wijze een meerwaarde te creëren voor mensen met diabetes. 

Wil je wat meer weten over onze verschillende partnerschappen: 

Je kan op verschillende manieren je steun betuigen op Wereld Diabetes Dag. Eén van de belangrijkste acties, die je dit jaar kan doen, is je kennis in verband met diabetes te verdiepen en met anderen te delen. Je kan de nodige informatie en inspiratie vinden op onze site voor patiëntenondersteuning, Diabetes Wat Nu.

Hoe meer we weten over diabetes, hoe beter we in staat zullen zijn diabetes te voorkomen en mensen met diabetes te ondersteunen. 

Neem daarom op 14 november (of eender welke dag!) de tijd om je te verdiepen in diabetes. En vergeet niet iets blauws te dragen om je steun visueel kracht bij te zetten.