Momenteel ondervinden we geen leveringsproblemen. We zijn goed voorbereid op situaties zoals deze en we hebben een opslagbeleid dat levering op lange termijn garandeert. Dit is belangrijk omdat we omgaan met levensbelangrijke geneesmiddelen waarvan patiënten over de hele wereld elke dag afhankelijk zijn.

Wij zijn ons ervan bewust dat gezondheidsinstanties en apotheken hun best doen om de beschikbaarheid van levensbelangrijke geneesmiddelen tijdens COVID-19 te garanderen, en we kunnen u verzekeren dat onze huidige voorraadniveaus normaal zijn.

We blijven de situatie op de voet volgen en onze updates delen.

Als u of iemand die u kent door het leven gaat met diabetes, obesitas of een andere ernstige chronische ziekte, is het logisch dat u zich zorgen maakt. Omdat aan velen van ons gevraagd wordt om thuis te blijven, zijn er veel vragen over zowel lichamelijke als geestelijke problemen.

Deze uitzonderlijke toestanden roepen veel vragen op gedurende deze periode zowel fysisch als mentaal.

We willen tips en adviezen delen die u hopelijk nuttig vindt.

Meer informatie over het omgaan met diabetes in de periode van het coronavirus

Om de gezondheid en veiligheid van onze werknemers te beschermen, hebben we alle niet-productiemedewerkers gevraagd om tot nader order thuis te werken.

Tijdens deze buitengewone arbeidsomstandigheden zorgen we ervoor dat medewerkers ondersteuning krijgen om actief te blijven, op ergonomische wijze thuis te kunnen werken en over een digitale werkplek beschikken.

We nemen maatregelen om het aantal werknemers dat op onze productielocaties werkt zo laag mogelijk te houden en te zorgen dat zij de aanbevolen afstand houden tijdens het werk. We vragen alleen die werknemers voor wie COVID-19 niet beschouwd wordt als een gezondheidsrisico.

We gebruiken onze expertise, middelen en wereldwijde bereik om bij te dragen aan het wetenschappelijk onderzoek en ondersteuning met essentiële medische benodigdheden.

Naarmate zich nieuwe problemen ontwikkelen, werken we nauw samen met overheidsinstanties en internationale instanties die reageren op de COVID-19 pandemie.

We blijven bijdragen waar we kunnen en richten ons op het behoud van de levering van onze levensreddende geneesmiddelen aan mensen met ernstige chronische ziekten.

Novo Nordisk ondersteunt inspanningen van gezondheidsinstanties in getroffen gebieden met verschillende initiatieven, waaronder donaties, het delen van grondstoffen voor de productie van handgels en het openen van onze laboratoria om te helpen bij het testen van COVID-19.

We volgen de wereldwijde situatie op de voet op om ervoor te zorgen dat passende maatregelen kunnen worden genomen naarmate de situatie zich ontwikkelt.

De gezondheidsinstanties en apotheken doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat geneesmiddelen altijd beschikbaar zijn voor degenen die ze nodig hebben, en we kunnen u verzekeren dat onze huidige voorraadniveaus normaal zijn.

Er kunnen desondanks beperkingen zijn voor de hoeveelheid geneesmiddel of het aantal toedieningssystemen die een patiënt per keer kan krijgen. Het is belangrijk om normaal koopgedrag te vertonen, zodat alle mensen met diabetes en andere chronische ziekten toegang hebben tot hun essentiële geneesmiddelen.

De situatie verandert voortdurend, maar momenteel ondervinden we geen bevoorradingsproblemen. We zijn goed voorbereid op situaties zoals deze en hebben een voorraadbeleid dat gericht is op levering op lange termijn. Dit is belangrijk omdat onze geneesmiddelen elke dag nodig zijn voor patiënten overal ter wereld. 

Bij Novo Nordisk liggen onze prioriteiten bij het uitvoeren van klinische onderzoeken de patiëntveiligheid en integriteit van het klinisch onderzoek. We zetten al onze reeds opgestarte klinische onderzoeken voort en verwachten geen aanzienlijke vertraging in de onderzoeken die bijna zijn afgerond.

In de huidige situatie hebben we nauw contact met klinisch onderzoekers overal ter wereld en vertrouwen wij op hun oordeel om lopende inschrijvingen in een klinisch onderzoek stop te zetten en patiëntbezoeken aan centra tot een minimum te beperken, zodat deze kunnen samenvallen met reguliere bezoeken voor medische zorg.

We zien ook dat de follow-up van onderzoeken steeds moeilijker wordt en we werken samen met relevante onderzoekscentra, onderzoekers en autoriteiten om de beste oplossingen te vinden in deze situatie. Om rekening te houden met de huidige druk op het gezondheidszorgsysteem, worden er geen nieuwe onderzoeken gestart.

Om de gezondheid en veiligheid van onze werknemers te beschermen, hebben we alle niet-productiemedewerkers gevraagd om tot nader order thuis te werken.

Tijdens deze buitengewone arbeidsomstandigheden zorgen we ervoor dat medewerkers ondersteuning hebben om actief te blijven, op ergonomische wijze thuis te kunnen werken en over een digitale werkplek beschikken.

We nemen maatregelen om het aantal werknemers dat op onze productielocaties werkt zo laag mogelijk te houden en te zorgen dat zij de aanbevolen afstand houden tijdens het werk. We vragen alleen die werknemers voor wie COVID-19 niet beschouwd wordt als een gezondheidsrisico.

Als u vragen hebt of ongerust bent over de beschikbaarheid of betaalbaarheid van onze geneesmiddelen tijdens de COVD-19 pandemie, neem dan contact met ons op.

We erkennen de impact van de wereldwijde pandemie van COVID-19 op het leven van mensen over de hele wereld, en al hebben mensen met diabetes en/of obesitas niet meer kans om COVID-19 te krijgen dan de rest van de bevolking, COVID-19 kan wel ernstigere symptomen en complicaties veroorzaken bij sommige mensen met diabetes, obesitas en gerelateerde complicaties, bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen.

Momenteel is er geen bewijs voor een verhoogd risico op infectie met COVID-19 bij mensen met obesitas. Er is bewijs dat suggereert dat mensen met obesitas met een BMI van ≥ 40 kg/m2 een verhoogd risico op ernstige complicaties hebben bij de gewone seizoensgriep. Volgens de US CDC (contagious disease center [centrum voor besmettelijke ziektes]) en Public Health UK hebben mensen met ernstige obesitas (BMI ≥ 40 kg/m2) een verhoogd risico op ernstige complicaties van COVID-19.

Als diabetes goed onder controle is, is het risico op ernstige ziekte door COVID-19 ongeveer hetzelfde als bij de rest van de bevolking.

Om in deze periode mensen met diabetes en obesitas te blijven ondersteunen, is aanvullende informatie en ondersteuning te vinden op de volgende online websites:

Diabetes: Diabetes, wat nu® 

Obesitas: Waarheden over gewicht

Voor mensen met diabetes type 1 en type 2 zijn de risico’s vergelijkbaar. Mensen met diabetes type 1 hebben een verhoogd risico op DKA (diabetische ketoacidose) indien geïnfecteerd met een virale infectie.

Tijdens de wereldwijde pandemie van COVID-19, erkent Novo Nordisk de impact op het leven van mensen over de hele wereld, inclusief mensen met diabetes. Mensen met diabetes moeten het volgende klaar hebben liggen:

 •  Contactinformatie van hun zorgverlener.
 • Voldoende voorraad medicatie en benodigdheden voor het thuis controleren van bloedsuiker.
 • Voldoende voorraad eenvoudige koolhydraten zoals gewone frisdrank, honing, jam, zuurtjes of waterijsjes om de bloedsuikerspiegel hoog te houden als er een risico van een lage spiegel is en je te ziek bent om te eten.
 • Glucagon- en ketonenstrips, in geval van slechte glycemiecontrole (hoge of lage bloedsuikerspiegels).

Patiënten moeten ook kijken naar waarschuwingssignalen voor noodgevallen zoals: ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheid, aanhoudende pijn of druk op de borst, verwarring of onvermogen om te bewegen, blauwachtige lippen of gezicht. 

 

Als iemand met diabetes vermoedt dat hij/zij symptomen van COVID-19 heeft, moeten de aanbevelingen van de plaatselijke autoriteiten gevolgd worden. In sommige landen wordt patiënten geadviseerd onmiddellijk medische hulp te krijgen. Het wordt echter aanbevolen om niet rechtstreeks naar het ziekenhuis te gaan om te voorkomen dat anderen met het virus worden besmet en om prioriteitsafspraken door medisch personeel mogelijk te maken.

Bel het ziekenhuis/de arts en geef het volgende door:

 • Symptomen
 • Glucose- en ketonenspiegels (indien beschikbaar)
 • Volg je vochtinname

Volg het advies van uw diabeteszorgteam met betrekking tot medicatiegebruik. Blijf gehydrateerd en hou ongezoete drankjes bij de hand en oefen het eten van kleinere porties, maar dan vaker op de dag.

Onze toewijding aan de patiënten en gemeenschappen waar we actief zijn, blijft onveranderd en onze focus ligt op de veiligheid van onze werknemers en patiënten in deze bijzondere tijd.

Mensen met diabetes die met het virus besmet zijn, kunnen een verslechtering van hun glycemische index zien tijdens de ziekte. Patiënten moeten “richtlijnen voor ziektedagen” volgen om hun diabetesdecompensatie te verbeteren.

Volg altijd het advies van de plaatselijke autoriteiten. De volgende maatregelen worden voorgesteld door de American Diabetes Association (ADA) bij deze patiënten:

 • Volg het advies van de arts (of het diabetesteam) met betrekking tot diabetesmedicatie en controle van bloedsuiker.
 • Wees u bewust van de tekenen van een hyperglycemie (zoals meer urine dan normaal; vooral 's nachts), zeer veel dorst, hoofdpijn, vermoeidheid en lethargie).
 • Controleer de bloedsuiker regelmatig gedurende de dag en nacht (doorgaans elke 2-3 uur).
 • Blijf gehydrateerd.
 • Als de bloedsuiker lager is dan 70 mg/dL (3,9 mmol/L) of onder het doelbereik, eet dan 15 gram eenvoudige koolhydraten die gemakkelijk te verteren zijn (bijv. honing, jam, zuurtjes, waterijsjes, sap of gewone frisdrank). De bloedsuiker moet na 15 minuten worden gecontroleerd om te zorgen dat de suikerniveaus stijgen.
 • Ketonen moeten gecontroleerd worden als de bloedsuikerspiegel twee keer per rij meer dan 240 mg/dL (13,3 mmol/L) bedraagt. De arts moet onmiddellijk geraadpleegd worden als er medium of hoge ketonen zijn (en indien u aanwijzingen krijgt met een spoor van of kleine ketonen).
 • Controleer met vingerprikken om de nauwkeurigheid van CGM-sensoren te waarborgen, aangezien sommige worden beïnvloed door acetaminofen (paracetamol).
 • Handen moeten gewassen worden en de injectie-/infusie- en vingerprikplaatsen moeten worden gereinigd met zeep en water of wrijven met alcohol.
 • Beperk uw activiteit als uw bloedsuikerspiegel hoger is dan 250 mg/dl en ketonen matig tot groot zijn.

Raadpleeg voor aanvullende richtlijnen de CDC ‘Richtlijnen voor griep en ziektedagen’ hier.

Onze toewijding aan de patiënten en gemeenschappen waar we actief zijn, blijft onveranderd en onze focus ligt op de veiligheid van onze werknemers en patiënten in deze bijzondere tijd.

Tijdens de wereldwijde pandemie van COVID-19, erkennen we de impact op het leven van mensen over de hele wereld, inclusief mensen met obesitas.

Mensen mogen geen medische behandeling die ze ontvangen (inclusief AOMs) stopzetten zonder eerst met hun zorgverlener te overleggen, in overeenstemming met de richtlijnen van de lokale gezondheidsinstanties.

Personen met zwaarlijvigheid moeten de fysieke activiteit voortzetten in overeenstemming met de richtlijnen van lokale gezondheidsinstanties en de sociale onthouding bewaken.

Voor algemene aanbevelingen over lichamelijke activiteit en gezond eten tijdens de crisis van COVID-19 raden we mensen met obesitas aan de aanwijzingen op te volgen van gekwalificeerde HCP's en professionele verenigingen.

Tijdens de wereldwijde pandemie van COVID-19, erkennen we de impact op het leven van mensen over de hele wereld, inclusief mensen met obesitas. Mensen met obesitas worden geadviseerd om de aanbevelingen te volgen die door de WHO en hun plaatselijke bevoegdheid worden verstrekt indien verdacht van de symptomen van COVID-19.

Mensen mogen geen medische behandeling die ze ontvangen (inclusief AOMs) stopzetten zonder eerst met hun zorgverlener te overleggen, in overeenstemming met de richtlijnen van de lokale gezondheidsinstanties.

Onze toewijding aan de patiënten en gemeenschappen waar we actief zijn, blijft onveranderd en onze focus ligt op de veiligheid van onze werknemers en patiënten in deze bijzondere tijd.

Iedereen moet dezelfde aanbevelingen volgen die door volksgezondheidsinstanties zijn uitgegeven om blootstelling aan virussen te verminderen, waaronder het vaak en grondig wassen van uw handen gedurende minimaal 20 seconden, het oefenen van goede hygiëne en het vermijden van contact met mensen die ziek zijn. 

We blijven wereldwijd ondersteuning bieden aan hun patiënten. Op dit moment ondervinden we geen aanvoerproblemen en onze voorraden zijn normaal. We zijn goed voorbereid op dit soort situaties en we hebben een opslagbeleid dat levering op lange termijn garandeert. Dit is belangrijk, omdat we te maken hebben met vitale medicijnen waar patiënten over de hele wereld dagelijks van afhankelijk zijn.

Naarmate de wereldwijde situatie evolueert, zijn we gericht op het garanderen dat onze patiënten toegang blijven krijgen tot de geneesmiddelen die ze nodig hebben.

Wij zetten ons in voor onze verantwoordelijkheid en bijdrage aan de wereldwijde gezondheid en bieden tijdige ondersteuning en middelen in de samenwerkende respons op COVID-19.

 

Op dit moment zijn er geen gegevens die invloed hebben op het nemen van onze geneesmiddelen (bijv. GLP-1-receptoragonisten of insulines) als mensen met diabetes of obesitas geïnfecteerd raken met COVID-19.

De gezondheid en het welzijn van onze patiënten tijdens de COVID-19-gezondheidscrisis vormen het hart van alles wat we doen.

Wij zetten ons in voor onze verantwoordelijkheid en bijdrage aan de wereldwijde gezondheid en bieden tijdige ondersteuning en middelen in de samenwerkende respons op COVID-19.

Bij het voorbereiden van onze veelgestelde vragen (FAQ) voor mensen met diabetes en obesitas hebben we de volgende bronnen geraadpleegd:

Als u vragen hebt, neem dan contact met ons op   [+32 (0)2 556 06 07]

Tijdens deze COVID-19 pandemie is het onze prioriteit om de gezondheid van onze medewerkers te garanderen en levensreddende geneesmiddelen te blijven leveren aan patiënten. Momenteel ervaren we geen productieproblemen.

De gezondheidsautoriteiten en apotheken stellen alles in het werk om de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor de patiënten gedurende deze coronavirus pandemie te garanderen, en we kunnen u verzekeren dat de voorraden normaal zijn. Het is belangrijk voor ons dat u geïnformeerd en gerustgesteld wordt. We blijven de situatie op de voet opvolgen en zullen u op de hoogte houden.

Indien u vragen heeft, contacteer ons : info.nnbelux@novonordisk.com